fredag 11 september 2009

Enkla Köttbullar

Blandfärs
Skorpmjöl
Mjölk
Lök
Vitlök?
Salt
Peppar
Soja

Mjöl
Socker?
Köttbuljong

Potatis Inga proportioner är så särskilt viktiga. Mest en smaksak!

Mamma gör dem med köttfärs. Jag gör dem med blandfärs som inte blir lika torrt. Räkna med 500 gr köttfärs till 3 pers om man gillar köttbullar.

Häll lite mjölk i en bunke och ös på lite skorpmjöl. Låt det stå och svälla ett slag. (10 min?) Eftersom det ska ge stadga till köttbullarna, ska det inte vara rinnigt.

Skala en gul lök och riv den fint på rivjärn.
I med köttfärsen.
På med lite soja
Smaksätt i övrigt med salt och peppar, eventuellt en klyfta vitlök.
Knåda ihop väl
Tag en liten nypa av den råa blandningen och smaka. Korrigera ev. kryddningen.

Rulla lagoma bullar. Fräs i margarin så att de får färg. Inte fler än 10 åt gången för då blir stekpannan för kall. Lägg undan de frästa och fortsätt tills alla är klara. Se till att spara den sky som blir.

Blanda vetemjöl med vatten och häll i stekpannan med sky. Smaksätt med buljongtärning, salt, peppar, soja och eventuellt lite socker. Såsen ska vara ganska tunn.
Lägg i köttbullarna i såsen och låt dem koka försiktig i sådär 20 minuter.

Denna ursvenska rätt får endast förtäras med kokt potatis och helst lingonsylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar