fredag 11 september 2009

Professorns paté

Nedanstående recept är en variation på ett recept från Anna Bergenströms ”Rotation i köket”, en kokbok anpassad för den nya tidens matberedare. Boken är tryckt 1983, när sådana manicker var relativt nya.

Vi kan lämna åt sidan hur receptet egentligen ser ut; här redovisas hur min svärfar gjorde november 2003. Professor emeritus som han är, får väl namnet ändå anses vara relevant.
(Fast namnet var egentligen tänkt som en hänsyftning till ”processor” i food processor.)
Man förutsättes förfoga över en food processor.

Jag säger variation, eftersom de ingående mängderna inte verkar vara så särskilt kritiska. Släng i grejorna bara, så blir det nog bra.

400 g ungnötslever
2-3 gula, inte för stora lökar
1 stor vitlöksklyfta
ca 25 g smör att steka i
50 g mjukt smör till pastejen
1 knapp tsk timjan
salt och svartpeppar
1 msk konjak eller whisky (i receptet står ”om man vill”. Det vill han. I år whisky.)
2 dl crème fraiche
1 buljongtärning

Fräs lever och lök varsamt och i stora bitar. Efterstek på ännu lägre värme med lock på stekpannan i 20 min. Låt leverbitarna svalna av lite.
Montera metallkniven. Lägg i lever och lök och 50 g mjukt smör i klickar. Blanda-använd impulsknappen. Tillsätt timjan, salt, peppar och vald sprit. Blanda igen. Lägg i crème fraiche i stora klickar. Blanda.

Lägg pastejen, som nu är rätt lös, i en liten bytta. Låt smeten kallna helt och hållet, täck sen byttan och ställ in den i kylskåpet.

Pastejen håller sig 2-3 dagar i kylskåpet. Den blir allra godast om den inte serveras nylagad, utan får åtminstone 3-4 timmar på sig i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar