Dubbel sats lagom för långpanna. Räcker till 6 pers om man har den som middagsmat. Receptet kan halveras för mindre form, varvid man tar 3 ägg om de är små och 2 om de är stora. Överdosera inte äggen för då blir pannkakan inte lika god och med sämre konsistens.
16 dl ”Gammaldags mjölk”
8 dl mjöl (struket mått!)
5 ägg
3 tsk salt
1 knapp matsked strösocker
12 hg rimmat sidfläsk i hel bit (Det färdigskurna blir fel i strukturen).Man kan i stället ta rökt fläsk, men jag föredrar det vanliga rimmade.
Vispa äggen med ungefär en halvliter av mjölken. Tillsätt allt mjölet, saltet och sockret. Vispa tills smeten är riktigt slät. Tillsätt därefter resten av mjölken under vispning så att det blandas väl. Ställ gärna smeten att vila svalt medan fläsket tillagas.
Skär fläsket i ganska stora tärningar och bryn dem väl i stekpanna. Skall Du använda samma panna för pannkakan, måste pannan diskas ur däremellan. Annars kommer fläskpannkakan att fastna och måste tas ur med spett.
Smörj pannan med margarin och häll i smeten. Häll därefter i fläsket och sprid det jämnt över ytan. Stek 30 minuter i 225 grader i mitten av ugnen eller något lägre. När pannkakan ser gyllene och färdig ut tas den ut. Låt den vila 10 minuter så att den stadgar sig. Skär upp och ät den med helst hemlagad lingonsylt.
Går bra att frysa några månader. Efter tining kan den sedan mickras till ätbart skick.
fredag 11 september 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar